Lõppenud 2016. aasta viimastel päevadel otsustasime, et meie esimene isane part Tutulus I on oma aja ära teeninud. Ta oli 4-aastane.

Jooksupardid on munatõug, kellel liha suurt ei ole. Seega on meil partide lihaks tegemiseks kujunenud välja selline võte, et võtame rinnalt naha maha ja eraldame rinnalihased. Tutulusega tegin samamoodi, aga selgus, et ta ei kõlba toiduks.

Tutuluse rinnalihastes olid väiksed valged riisitera kujulised moodustised, enam vähem paralleelse paigutusega. Natukese guugeldamise tulemusena sai selgeks, et tegu on sarkotsüstide ehk lihaseostega.

Lihaseosed

Eestikeelseid materjale sel teemal väga ei leia, kõige rohkem infot leidus jahindusfoorumis. Inglisekeelne Wikipedia artikkel on põhjalikum ja nagu selgub, siis lihaseostõbi on paljudel loomaliikidel. Tuleb välja, et näiteks lammastel, kitsedel ja sigadel on see parasiithaigus siin-seal suht levinud. Üldiselt jääb segaseks, et kas selliste tsüstidega täidetud liha söömisel tekib inimesel terviseprobleeme, aga isuäratav see igatahes ei paistnud ja meie poolt jäi ta söömata.