NB! See postitus sisaldab pilte nugise poolt murtud partidest. Keda sellised fotod häirida võivad, need palun ärgu seda postitust lugegu!

Täna hommikul kohe pärast ärkamist vaatasime poolkogemata aknast välja ja märkasime, et pardimaja uks on poolenisti lahti. Sellist asja pole varem juhtunud ja pardid ei ole normaaloludes võimelised ust lahti lükkama. Aknast oli näha, et vähemalt osa parte oli õues. Kahtlustasime kohe, et keegi pahalane on pardimajja tunginud.

Pardimajas oli tapatööd tegemas metsnugis. Kaks parti murtud – üks osaliselt söödud, teine veetünni taha tassitud. Sealt vaatas nugis ka ise välja, kui olukorda uurima läksime.

Üks murtud partidest oli kena noor must emane, selle aasta kolmandast pesakonnast. Teine oli vanem emane isend, keda meil oli plaanis sügise jooksul niiehknaa lihaks teha. Piltidel on näha mõlemad: esimesel on ainult kael läbi hammustatud, teist on mingil määral jalast ja alakehast söödud. Tuleb märkida, et musta pardi kaela pealt on vigastust suht halb näha.

Katkise kaelaga part

Osaliselt söödud part

Õues olevate partide seisukord tundus esmapilgul hea, kuid lähemal uurimisel selgus siiski, et üks lonkab ja kolmel on kaela peal verised jäljed. Kuna osa parte on mustad, siis nende kaelalt ei pruugi verejälgi lihtsalt näha olla. Muide, kariloomadel ja -lindudel on kirjandusest loetu põhjal komme oma hädasid varjata – see on saakloomale vajalik käitumine, et mitte näida nõrgana. Nii et eks näeme paari nädala jooksul, kas need ellu jäänud linnud tegelikult ka hea tervise juures on.

Tapetud linnud olid veel soojad ja pehmed, seega tapatöö oli toimunud ilmselt viimase tunni aja sees, hommikul 7-8 vahel.

Tõenäoselt puges nugis partide juurde laest olevast ventilatsiooniavast. Meie linnumaja on nimelt pööninguga (eelmiste omanike poolt ehitatud hoone) ja pööningult alla tuleb u. 10x10 cm neljakandiline ventilatsiooniava. Nugise ülalt tuleku hüpoteesi toetavad pööningult leitud väljaheited. Ta oli pööningul äkki juba kauem elutsenud ja ilmselt näiteks hiiri söönud. Kuna seni puudus halb kogemus, siis hoidsime ventilatsiooniava suveperioodil lahti. Talvel oli avas riidekalts ees.

Väljaheited on sellised:

Nugise väljaheited

Ventilatsiooniavale paigaldasime nüüd pööningu poolele resti, et sealt küll õhk läbi käiks, aga suuremat sorti elukad läbi ei mahuks:

Ventilatsiooniava

Kuidas aga pardimaja uks lahti sai? Ukse alumises nurgas on näha närimise jälgi, õigemini on nugis suutnud ukse nurgast korraliku tüki ära närida. Samuti on ta kaevanud teises toa nurgas allapanusse augu. Ju tahtis oma suure saagiga jalga lasta. Kuna ust hoiab kinni üks painutatud nael, siis võis ta närimise käigus ust piisavalt logistada, nii et nael eest ära pööras. Ellujäänud partidel vedas, nad said tänu ukse avamisele põgenema ja meie märkasime olukorda samuti just tänu lahtisele uksele. Kuna metsnugis väidetavalt satub tapmisega hoogu, oleks ta vastasel juhul võinud parte palju rohkem maha murda.

See uks on üks kompromisside koht. Liiga kergelt avanevaks ei saa teda teha, sest pardid ei tohi suvaliselt õue saada.

Nugisele endale õnnestus meil ots peale teha, nii et vähemalt sama isend ei saa parte uuesti rünnata. See on väga oluline – nimelt väidetakse, et nugis tuleb kerge saagi juurde uuesti ja uuesti tagasi ja sel puhul soovitatakse näiteks lindudele suisa teine laut otsida. Meil poleks teist pardimaja kusagilt võtta.

Kokkuvõttes tuleb olla rahul, et tänu lahtisele uksele nugisele kiiresti jaole saime ja enamik parte siiski ellu jäi. Ellujäänutel jääb nüüd üle taastada usaldus oma kodu vastu – täna õhtul pärast tuppa minekut ja sööki olid nad väga närvilised ja vältisid toa nurki, seletades vahetpidamata.