Enda tarbeks lammaste lihaks tegemise juures on see tore asi, et saame katsetada igasuguste harjumatute elundite söömist, mida eriti poes ei kohta. Talle (ega ühegi teise looma) munandeid ei olnud me kumbki seni elus söönud.

Wikipedias jäi kunagi silma artikkel Rocky Mountain Oysters – see räägib eelroast, milleks on kooritud, maitsestatud, paneeritud ja praetud pulli, kuldi või jäära munandid.

Meie oleme laisad ja tegime lihtsamini. Vähemalt nii oli plaanis.

Sellised olid Tõnni (3.5-kuune jäärtall) munandid puhastatud ja kooritud kujul enne maitsestamist ja küpsetamist (tikutops mõõtkavaks):

Munandid enne töötlemist

Järgmiseks maitsestasime munandid soola ja pipraga:

Maitsestatud munandid

Seejärel grillisime neid kõigepealt tervelt, kuni koorik muutus krõbedaks. Valminud munandid piserdasime sidrunimahlaga üle.

Grillitud munandid

Munandid jäid seest pooltooreks ja meie jaoks oli harjumatut pilvesarnast pehmet massi liiga palju, võrreldes maitsestatud koorikuga. Seega otsustasime munandid viilutada ja õlis praadida. Fotol on viilud enne pannile minekut.

Viilutatud munandid

Kahjuks jäi lõpptulemus pildistamata, aga viilutatud ja praetud kujul oli tegu päris mõnusa delikatessiga. Kerge mereanni maitse ja väga pehme ja õhuline tekstuur, mis meenutas veidi munaputru. Kuna viiludel oli välispinda rohkem, siis soolast-sidrunimaitselist krõbedat koorikut ja pehmet sisu oli parajas vahekorras. Kel on huvi eksperimenteerida, proovigu julgelt!

Tallinnas saab talle mune muide osta Balti jaama turul olevast Estonian Meat House nimelisest letist ja üldse paistis seal olevat väga palju erinevaid talleliha tükke.